Cikkek, érdekességek

Tanár vagy táncos

Ez attól függ mit is szeretnél a tánctól. Könnyen lehet, hogy amit ma szeretnél teljesen más, mint amit egy éve mondtál volna. És lehet, hogy mást fogsz mondani egy év múlva...
Mindenki másért kezd el táncolni, és általában maximum 1-2 év után a táncosok fordulóponthoz érkeznek. 1-2 év elég ahhoz, hogy ha csak a felületes szórakozást, és a bulit kerested, akkor ráunj erre, és keress valami mást. 1-2 év elég ahhoz, hogy ha csajozni vagy pasizni akartál találj valakit. És 1-2 év elég ahhoz, hogy beleláss egy adott táncstílusba, és kitapasztald, hogy Neked ad-e örömöt és további motivációt.

Ha nincsenek nagy céljaid és terveid a tánccal, nem akarsz bajnok versenyző, vagy elismert színpadi táncos lenni, akkor is lehet Benned egy igény, hogy JÓL TÁNCOLJ. Hiszen a tánctudás minősége nagymértékben meghatározza a tánc által nyújtott örömforrás és szórakozás mértékét. És akkor nézegeted a nagyszerű táncosok videóit a Youtube-on és azon gondolkodsz: “Bárcsak egyszer én is így tudnék táncolni!”

A mai világban rengeteg tánciskola, tánctanár kínál Neked és másoknak órákat, workshopokat, ahol fejlődhetsz, tanulhatsz, bulizhatsz. Sok közülük komoly szintre emelte marketing tudását, sikeresek, sokan tanulnak náluk, és a látszat az, hogy mindent jól csinálnak. Néhányan szinte ismeretlenek.
Én a saját tapasztalataimat szeretném ezúttal megosztani Veled, hogy ha ma nekem döntenem kell kitől tanuljak, akkor milyen szempontok vezetnek. Az évek alatt sok olyan vakvágányon jártam, amelyekre talán Neked már nem kell rátévedned.

Csak képzeld el a szituációt: meg akarsz tanulni autót vezetni, és az oktató mondjuk videókat mutogat Neked a forgalomról, mert ő maga nem tud vezetni! Beülnél mellé? Szívesen fizetnéd neki az óradíjait, és bátran nekimennél a vizsgának?
Vagy ha németországi munkavállalás előtt állnál, és meg akarnál tanulni németül. Elmész egy kiváló angoltanárhoz? Nem? Miért nem, hiszen kiváló nyelvtanár az illető?! És most GONDOLKODJ!
Elmennél egy olyan tanár órájára, aki nem tud táncolni? Vagy mondjuk kiválóan táncol salsát, de kizombázni soha nem láttad, és Te beíratkozol a kizomba kurzusára? Merthogy tánctanár. Értem.
Ronaldo a világ egyik legjobb focistája, de akkor se állítanám be vizilabdameccsre.

1. pont: én amikor meg akarok tanulni egy adott táncot az első amit megnézek, hogy az az adott tanár tudja-e táncolni azt a stílust. Triviálisnak hangzik? Mégis ha tudnád mennyi hasonló példát látok... Értem, hogy ha kezdő vagy nem tudod megítélni az a tanár tud-e vagy nem. Használd a 21. század lehetőségeit! Nézz utána! Érdekel a bachata? Nézz videókat az interneten olyan tanároktól, akiknek rengeteg videója van fent, rengeteg megtekintéssel!
Tudom, hogy sok szemét is van, de aki nem igazán jó, az nem fog milliós megtekintést produkálni több esetben is. (Max 1-2-szer szerencséje lehet, és felkapják valamiért mint Pumped Gabót. De sorozatban nem.)
Ha tetszik amit a leendő tanárodtól látsz a parketten, és hasonlít is az élvonalhoz, akkor már olyan rossz helyen nem vagy.

2. pont: a tanár csak a saját párjával ügyes, vagy másokkal is jó? A saját párjával nyilván sokkal jobban ismerik egymást, és összeszoktak, de egy dolog összeszokni,és egy másik dolog kis mini-koreográfiákat összegyakorolni. (Erről lesz még szó.) Ha lány vagy, táncolj a tanárpáros férfi tagjával. Ha szívesen táncol kezdőkkel is, mert “engedi az arca,” és kellemes élményekkel ajándékoz meg, akkor újabb megerősítést kaphatsz,hogy jól választottál.

3. pont: menj el 1-2 órájára, és OBJEKTÍVEN gondolkozz el rajta, hogy Te jobb táncos lettél? Voltak “AHA!” élményeid? Megértettél dolgokat a táncról, a kommunikációról, a vezetésről-követésről, a zenéről? Ha igen, akkor jó helyen vagy és jó tanártól tanulsz. De ne légy elvakult! Próbálj gondolkodni néha, és ne a vallásos hit vezessen! Azért mert sokat tanultál valakitől a salsáról például, ha más táncstílus is érdekel, akkor kezdd újra az 1. ponttól!

4. pont. Látod, hallod, hogy az illető folyamatosan képzi magát? Hogy tanul, gyakorol? Vagy ő már “kész van”? Gondolj a saját szakmádra, vagy bármilyen szakmára a világon. Működik folyamatos fejlődés és képzés nélkül?

A végső kérdés mindig ez: TE több lettél? Jobb táncos lettél? Ha Neked ez nem fontos, nyugodtan járhatsz zumba órára is, ott is tök jó zenékre jókat lehet mozogni-bulizni. De táncos vagy?

És amit még nem egyáltalán nem értek, az az, hogyha egy tanár vagy tánciskola ELTILTJA a tanítványait egy másik iskola órájáról vagy bulijáról. Ha ilyet hallasz a saját tanárodtól GONDOLKODJ! Vajon miért teszi?
Mert valami olyat láthatsz, tapasztalhatsz amit nála nem? A félelem vezeti az illető cselekedeteit vagy a segíteni akarás?
Tényleg segít vele Téged, ha odaláncol magához, és az iskolájához?
Nekem több tanárom volt, akik a szó szoros értelemben küldtek más tanárokhoz. Ajánlottak másokat és felépítették őket! Csodálatos dolgokat köszönhetek ezeknek a nagyszerű embereknek, és visszajárok hozzájuk a mai napig!
És olyan is volt, aki fennen hangoztatta, hogy ő a legjobb, ne is menjek máshoz... Persze mindenki más gyatra volt.
Az én személyes véleményem az, hogy minél több jó tanártól tanulsz, annál jobb leszel. És egy tanár, ha tényleg így nagybetűvel: TANÁR, akkor törődik a fejlődéseddel. És nem csak a pénztárcájával.
Érezni fogod, hogy fejleszt és repít Téged, vagy nyirbálja a szárnyaidat, hogy el ne emelkedj a kicsinyes szintjéről. Felnőtt ember vagy. Bulizz, csajozz, pasizz, érezd jól magad! De ha táncos, és jó táncos akarsz lenni, akkor állj meg néha és gondolkodj!

Remélem segítettem...

Sok szeretettel kívánok Neked örömteli táncos perceket!

Krisztián

Euphoria Dance Studio (Táncvilág stúdió)

Táncvilág

Ahol minden a tánc körül forog

Keress minket a közösségi platformokon is!

Rendezvényeink fotózását a K-Art Foto biztosítja.

K-Art Foto - rendezvényfotózás, esküvői fotózás, fotós

Menü